Hva er Padel og historien til Padel

Hva er Padel?

Padel er en racketsport som kombinerer elementer fra squash og tennis. Banen er utformet som en tennisbane og måler 20×10 meter som tilsvarer ca. en tredjedel av en tennisbane. Banen har vegger delvis likt squash. Veggene består av glass og stålnetting. Padel spilles i hovedsak som double, dvs. 2 spillere på hvert lag. Poengsystemet stammer fra tennis, og veggene rundt banen kan benyttes i spillet. Racketene som benyttes i padel er uten strenger. Ballen er som tennisball, men med et litt lavere trykk. Padel er en sport som passer alle aldre og ferdighetsnivåer. Man får raskt mestringsfølelse, det er sosialt og gir deg en god treningsøkt

Se evt en liten film om padel under.

Hvordan spilles padel / How to play Padel

Historien bak padel

Padel eller også kalt padel-tennis har sin opprinnelse fra en ikke så populær variant av «lukket Tennis» kalt Platform Tennis. I 1969 bestemte Enrique Corcuera seg for å tilpasse sin squashbane hjemme i Acapulco (Mexico) med elementer fra Platform Tennis som ble til det han kalte «Paddle Corcuera». Enrique Corcuera regnes som oppfinneren av Padel.

Enriques spanske venn Alfonso fra Hohenlohe-Langenburg prøvde denne nye oppfinnelsen hjemme hos Enrique og følte seg umiddelbart forelsket. Rett etter bestemte han seg for å lage de to første Padel-banene i en tennisklubb i Marbella (Spania), dette var 1974. Ikke desto mindre inkluderte Alfonso få modifikasjoner fra Enriques originale design for å gjøre padel mer konkurransedyktig, og ta kampen opp mot det etablerte tennis.

I 1975 fikk Julio Menditeguy, et argentinsk medlem av Alfonsos tennisklubb i Marbella, den samme lidenskapen og bestemte seg for å importere sporten til Argentina. Fra det tidspunkt ble det bare en vei for padel. I dag er det flere padel-spillere end det er folk som spiller fotball i Argentina.

Padel`s grunnlegger Enrique Corcuera

Padels utvikling

Verdens beste og lengst på plass nr 1  padelspiller gjennom tidene, MÅ være  Fernando Belasteguin «Bela» som har sin opprinnelse fra Argentina. Han har vært ranket som nr 1 i verden i 15-17 år og er en gud på padelbanen. World Padel Tour er Padelens mesterliga og kan følges på tv. Viasat kjøpte rettighetene av World Padel Tour i 2020 som «kun» tidligere streamet sine kamper på Youtube. Europa har selvsagt tatt Padel til sitt hjerte og Spania er nok Europas ledende nasjon, som gjennom tidene har fostret opp mange store  talenter og stjernespillere både på herre og dame siden.

I Norden er det Sverige som var tidligst ute og har vokst med rakett fart, men både Norge, Danmark og Finland er på vei. I Sverige har man opp mot 1200 padelbaner, men Norge til sammenligning pr 2021 har under 100 padelbaner. Men dette er på vei opp! Næringslivet i Norge med en rekke tidligere sports-proffer skal i de nærmeste år investere store summer i Padelhaller. Det arrangeres også VM og EM, og det er mange krefter i sving for at Padel kan bli OL-gren i 2028.

Padel er verdens raskest voksene idrett og kommer til å ta Norge med storm! Bare vent